Virtuaaliset Show-Näyttelyt

VSN on vaihtanut ylläpitäjää ja osoitetta! Uudet sivut löytyvät osoitteesta http://utukuva.net/vsn/

Sivu tarkistettu & päivitetty 09/2017.

Tuomarikoulutus

Edes virtuaalinäyttelyt eivät pyöri ilman aktiivisia tuomareita, joten kaikki tehtävistä kiinnostuneet otetaan avosylin vastaan - tuomareita ei voi koskaan olla liikaa! Tuomariksi voi hakea kuka tahansa ja koska tahansa, jos perusteet hevosen rakenteesta ovat hallussa riittävät rahkeet usein jo kokeiden läpäisemiseen ja harjoitustuomariksi pääsemiseen.

Kuka soveltuu tuomariksi?

Jokainen! Tuomarointi ei katso ikää eikä edes IRL-kokemusta, tärkeintä on into oppia ja kyky etsiä tietoa aktiivisesti myös itsenäisesti. Tiedot testataan ja niitä lähdetään kehittämään kokeiden avulla, mutta lähtökohtaisesti on tietenkin hyvä olla jo hiukan tietämystä hevosen rakenteesta sekä yleisimmistä rakennevirheistä. Pääajatus on kuitenkin se, että näihin tehtäviin oppii parhaiten tekemällä ja olemalla itse aktiivinen, kukaan ei ole seppä syntyessään!

Mitä tuomarointi todellisuudessa on?

Tuomarin tehtävä on arvostella ja pisteyttää näyttelyosallistujat yksilöinä, jonka jälkeen luokka laitetaan järjestykseen, jaetaan palkinnot ja lähetetään tulokset järjestäjälle. Aika simppeliä hommaa, eikö? Parhaiten itse tuomarointiin voi tutustua etukäteen lukemalla läpi sivun Tuomarointi käytännössä ja mikäli myös käyttöluokkien tuomarointi kiinnostaa, kannattaa jatkaa samaa vauhtia tietenkin seuraavaan linkkiin, Käyttöluokkien tuomarointi.

Aktiivisten, kykynsä jo osoittaneiden tuomareiden toimintaa ei enää seurata niin tarkasti, vaan aktiivisuudesta huolehtiminen jää tekijän itsensä vastuulle. Tuomarilistassa puhutaan "aktiivisista", "satunnaisista" ja "tauolla" olevista tuomareista, näille ei kuitenkaan ole asetettu tarkkoja rajoituksia vaan näyttelyitä saa arvostella juuri siihen tahtiin kuin itselle sopii. Aktiivisesta tuomarista voidaan puhua, mikäli sähköpostia seurataan säännöllisesti, tuomarointipyyntöihin vastataan nopeasti ja luvatut luokat hoidetaan ajallaan. Mikäli tuomari ei ole ihan niin varma ehtimisestään tai haluaa hiukan hillitä tahtia, voidaan statukseksi vaihtaa satunnainen tuomarointi, jolloin näyttelyiden järjestäjätkin ymmärtävät varmasti jos ihan jokaista tarjottua luokkaa ei tuomaroida. Pidemmistä tauoista kannattaa ilmoittaa reilusti, jotta tämä voidaan päivittää myös listalle eivätkä järjestäjät lähettele turhaan pyyntöjä, joihin ei välttämättä ehdi vastata lainkaan.

Kuinka haen tuomariksi?

Ennen tuomarihakemuksen lähettämistä kannattaa tutustua huolellisesti sääntöihin ja tuomaroinnista kertoviin sivuihin. Kun koet tuntevasi VSN käytännöt ja haluat edelleen tuomariksi, laita viestiä alla olevalla lomakkeella. Lähetä meille itsestäsi vapaamuotoinen esittely, josta käy ilmi nimimerkkisi, ikäsi, mahdolliset vastuutehtäväsi ja muutama lause siitä, miksi haluaisit tuomariksi tai mitä odotat tuomarinuralta. Olisi myös hyvä kuulla hiukan lähtötietoja siitä, paljonko jo valmiiksi tiedät rakennearvostelusta.

Liitä viestiin esittelyn lisäksi seuraavat kohdat:

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan myös alla olevaan materiaaliin:

Jätä hakemus!

Mitä sitten?

Hakemuksiin pyritään vastaamaan mahdollisimman nopeasti, usein muutaman päivän sisällä. Vastauksessa kommentoimme yllä esitettyjen tehtävien vastauksia ja lähes poikkeuksetta näytetään myös vihreää valoa jatkolle. Tuomarikokelalle järjestetään VSN:n nimissä näyttely, jonka kokelas tuomaroi ja tulokset tarkastetaan ennen julkaisua. Mikäli kaikki näyttää hyvältä, voi tuomari jatkaa suoraan harjoitustuomariksi ja aloittaa normaalisti näyttelyiden tuomaroinnin. Mikäli huomautettavaa löytyy, järjestetään tuomarille tarvittaessa lisää vastaavanlaisia harjoitusnäyttelyitä, kunnes punainen lanka alkaa olla hallussa eikä tuloksia enää koeta tarpeelliseksi käydä läpi yhtä tarkasti ja kokonaisvaltaisesti.

Harjoitustuomarina tuomaroidaan vähintään viidessä (5) eri näyttelyssä, jonka jälkeen jaoksen ylläpito käy tulokset vielä kertaalleen läpi. Mikäli tuomarointilinja näyttää asialliselta eikä moitittavaa löydy, poistetaan harjoittelijan tittelija voit jatkaa virallisena, aktiivisena näyttelytuomarina!